20 Februari 2008

Worst Case Scenario : Rheumatoid Arthritis

Sms dari bro Salman mengenai Rheumatoid Arthritis (RA) betul2 mengejutkan wa malam itu. Agak lama wa terdiam kaku membayangkan yang buruk2 di waktu kedepan.

Pertanyaan UY kekadang gua tidak pedulikan dek kerana terlalu memikirkan yang bukan2.

"Lek aa bro, sakit lain kot, ", gua bermonolog sendirian.

Pagi ini, laman Wiki menjadi bahan bacaan gua yang pertama. Setiap ayat2 di dalamnya gua teliti. Hanya perkataan "cure" yang gua cari.

Namun, ternyata hampa. Ia tidak mempunyai cure yang spesifik. Gua kaget.

Mungkinkah selepas ini , gua hanya dapat memerhati sahaja rakan2 bermain badminton di petang Selasa yang hening ? Hanya Allah sahaja mengetahui.

Mana doktor ni tak call2 lagi gua ? Hari mendatang ternyata agak suspen. Adrenaline-rush.

7 ulasan:

norulhidayah berkata...

life is never been easier to anybody except the one who always believe that ALLAH is with you for every moment. manusia yg diuji ialah manusia yg disayangi ALLAH..

lilinbiru berkata...

i was once diagnosed by an ustaz homeopati of arthritis. He told me to drink milk..a lot. tapi bukan susu tepung.dia suruh minum susu kotak.tapi after that macam ok skit.
if u need his no, please inform me.nak kena carik dulu.

Tanpa Nama berkata...

en gunx...
kalau kena RA, memang doc & artikel kat interner kater tak dapat sembuh.. tapi ia boleh dikawal dari berlarutan

but don't worry mula2 kena memang teruk sgt tapi bila dc dah bagi ubat nanti insya Allah akan beransur pulih...

untuk RA nak kater sihat kembali normal 100% tu susah ler..
tapi dengan ubat yang sesuai akan perlahan-lahan kembali normal and have to live with it...live with athritis...

some perkara yang mungkin dengan mudahnya boleh buat dulu akan jadi mcm susah nak buat tapi bila dah biasa rasa ok jer...

hope dapat kesan penyakit yg sebenar & cepat sembuh...


kalau RA - Prednisolone paling berkesan..boleh terus berlari after take it...
but byk kesan sampingannya dah tentu...

gunx berkata...

ic, tq for the info...
skang ada skit perubahan , ttp still ada minor pain kat joint semua.

insyallah, boleh sihat dan teruskan blogging .hehhe

Tanpa Nama berkata...

samer2
en gunx..

saya dah RA for 8 years...

tapi dont worry setakat nk main badminton to boleh lagi , nak masuk olimpik je tak boleh ; )

anyway tunggu blood test dulu kan...

kalu betul RA boleh la sy share kan info yg ader ...

mkn ubat aper dah okey tu ??

gunx berkata...

ic ... leh tahu tak umur baper tahun ?
selalunya RA attack 40s to 60s kan ?

ubat tu tak ingat plak nama dia ..
nak sebut pun payah ...

setakat ni dah leh gerak laju sikit. contoh nak naik/turun tangga. kalau dulu, mmg terhegeh2.

Tanpa Nama berkata...

hahaha ...

saya muda lagi awal 30 an... muda ler tu kan ;)

tak RA bukan attack org tua jer...

RA attack can attack anybody tak kire saper or umur and tak tahu penyebab dan bukan penyakit keturunan

biasa ler...awl2 x ingat nama ubat..nanti bermain d bibir mulut jer nama ubat tu ..
sy sekarang makan methrotexate-- as per doc kater ubt tu bukan leh cure cuma boleh stop supaya joint tak jadi lebih teruk coz once dia dah attack joint tu , kira sendi tu akan rosak dan tak boleh kembali normal...

once x-ray kita akan nampak beza join tu...

Alhamdulillah gunx boleh turun naik tangga...

i dah xperience sumer tu... nak naik turun tangga susah, nak buka pintu rumah pun tak boleh...

all job doing by other person...

tapi setakat sekarang sy pun dah kira ok and masih terus mkn ubat..
walaupun asyik lupa jer heheh