30 Januari 2008

Mengenali Raudhah dan Baqi'

Jika kita memasuki Masjid Nabawi , sudah tentu kita akan tertanya2 di manakah letaknya kawasan Raudhah yang hangat diperkatakan di dalam kursus2 Haji di Malaysia.

Oleh itu di nasihatkan, sebelum pergi, dapatkan gambaran kasar dengan melihat peta yang terdapat di dalam buku2 panduan. Jangan bimbang, ia diberikan percuma tatkala anda pergi ke Kompleks TH Kelana Jaya nanti.

Kawasan Raudhah dapat dikenali dengan tanda tiang di atas dengan warna2 keemasan. Kawasan Raudhah adalah kawasan original di zaman Rasulullah. Maka, ia pasti menjadi rebutan dan impian bagi setiap jemaah haji. Maka seboleh2nya tahan diri daripada menyakiti para jemaah terutama yang lebih tua dan kurang upaya. Di situ juga kedapatan variasi ibadat yang dipamerkan. Pastikan ibadat kita bersumberkan dalil yang sohih bukan ikut2-an. Seperkara lagi, jangan selfish jika sudah berada di sana. Jika sudah bersolat sunat dan berdoa, terus blah ! Kesian bagi brader2 yang lain.

Baqi'
Kawasan ini agak berdekatan dengan Masjid Nabawi. Kaum wanita tidak dibenarkan masuk. Apa yang mengagumkan kita adalah, suasana kubur di sana. Zahirnya agak daif, tapi kita tidak tahu betapa heaven-nya mereka di alam barzah. Tidak seperti perkuburan di Bukit Kiara. Zahirnya mewah , ttp di dalam siapa yang tahu kan ?

Sekali wa ingatkan, tempat2 yang wa capture agak berisiko utk mengambil gambar. Hehhehe...pandai2 la korang nak wak skill apa. Janji leh snap utk kenang-kenangan bila dah tua esok.

Tiada ulasan: