20 September 2005

Programmer ..... malas ? kaget ? pemalas ? tahu nak gaji lebih jek ..we want free ????



dulu syok gak keje tak punch in punch out, tapi ada sbb tertentu kene panch kad. kene rushing datang awal ke opis. kul 8:30 pagi kene terpacak kat opis , tidak dapat cop LEWAT besar penumbuk kat kad punch...heheee....

tapi satu soalan , utk kerja2 yg memerlukan kreativiti adakah perlu perkara2 sedemikian ? utk kerja2 pentadbiran rasa cam relevan, tapi utk kerja2 yg memerlukan daya fikir tahap dewa utk memuaskan nafsu serakah pelanggan, adakh perkara tersebut relevan ?

adakah programmer memerlukan sedikit kebebasan.???
tapi perlu ada balance antra kepercayaan boss dan amanah dari pihak kita.
depa caya kita, kita deliver aaa seperti yang dijanjikan ....hehhee....

pepepun, apa2 task kita deliver aa ... bikin aa camner cara sekalipun , janji deliverr....cuma alangkah indahnya dapat freedom...

datang kerja kul 9 pagi , layan brekpes ngan kengkawan, kul 10 layan jap coding sambil mata menjeling 'budak botak kuning yang jahat itu'.

kul 5:30 , lex jap ... layan koding sampai 6 ptg (cover datang lambat sambil perah otak utk dapatkan solution agung!!)...aisey....tak dpat selesai lagi .. dateline dah dekat nih ??? camner ??? hehhe....balik je aaa ...esok aa sambung .... dunia semua tuuu....huhuhuhuh......esok lak fikir .... hehehe....

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

dulu takde punch card kita dtg dan balik keje ikut suka...
buat opis ni mcm bapak kita punya...
bila dah ada punch card mula la kita merungut mengata mgmt ni dah takde keje lain agaknya...
dah tu siap tmbh camera...
ingat opis ni banglo AF agaknya...
sumer gerak laku di monitor...
bila jadi mcm ni salah siapa sebenarnya?
mgmt dah bg kebebasan...
tp bukanlah kebebasan tanpa had dan sempadan...
kita pulak salahgunakan...
dpt cop mohor lewat kat punch card bulan2...
increment kena tahan...
HR pulak yg kita salahkan...
apa citer ni? kita org nak kebebasan!
mana boleh dok ngadap pc buat coding 24 jam..
tak leh browse internet atau menebeng kat gerai tepi jalan..
cuba2lah renung2 dan fikir2kan...
tepuklah dada tanyalah iman...

Malaysia Gila Golf berkata...

he heh..sama cam aku...kat pc tuh buat kerja hanya 10 minit pertama untuk setiap jam.... 50 minit yg lain relakskan otak