30 Disember 2004

Kamal Atartuk - Bapa pemodenan Turki ?



Beli buku pasal Kamal Atartuk (KA) kat gerai jualan di tabung haji ...
menarik gak , berbentuk cerita ttp sumber tak di beritahu ...
cerita digarap seolah2 penulis hidup di zaman KA.

Mungkin ada fakta yg tak betul ...
ttp secara umumnya aku cukup hangin ngan mamat KA ni ....
sumber buku ni kata, KA adalah asalnya seorang Yahudi...
Barat promote dia bawa kemajuan pada Turki ttp sejarah membuktikan nothing special yg KA achieve !
totally NOTHING !!
semua dia nak baratkan ! ... masjid , ulama' dan segala yg berunsurkan kerohanian akan ditutup !!
dulu masa KA berkuasa, ada kerajaan Uthmaniah , lately , raja2 time tuh satu macam punya masuk air dalam kepala, tak kuat pegang pada ISLAM, tapi aktiviti keagamaan still lagi berjalan ...

Barat tiup semangat nasionalisme , so umat islam jadi berpuak2 lepas tuh ...
tak bersatu hati lagi ... KA naik ! hancur terus TURKI !!

anyway, ni kubur dia ...


mari kembali pada ISLAM !

2 ulasan:

bayam berkata...

pinjam buku... hehehe

gunx berkata...

hehehe...
datang aa rumah ...
buku DM ko tak habis baca lagi ...

tahun depan aku pulang leh ? hehehhe